Kwalitatief marktonderzoek

De vraag naar kwalitatief marktonderzoek groeit snel. Er is vraag naar deskundige, objectieve en goed opgeleide onderzoekers. Om het vak te leren hebben aspirant-onderzoekers behoefte aan een leermiddel dat hen op weg helpt aan de hand van concrete voorbeelden, tips en valkuilen. Door uitgever Wolters-Noordhoff is bij ons in 2005 de vraag neergelegd om een boek te schrijven over: 'Hoe verricht ik effectief kwalitatief onderzoek?'

Van het bij Wolters Noordhoff vanaf 2006 verschenen boek Kwalitatief marktonderzoek verscheen in juli 2012 al weer de derde herziene druk. Het boek wordt aan diverse hogescholen en universiteiten gebruikt.

In het boek uit de serie 'marktonderzoek voor het hoger onderwijs', wordt kwalitatief marktonderzoek behandeld aan de hand van een praktisch werkplan. Met veel tips en waarschuwingen voor valkuilen wordt de lezer begeleid om op de juiste wijze informatie te verkrijgen. De tekst bevat herkenbare voorbeelden. De didactische aanpak is gericht op de HBO-student en bedoeld om snel zelf aan het werk te kunnen. Daarbij biedt het boek per fase duidelijke instructies. Men krijgt snel inzicht hoe in de praktijk een plan van aanpak gemaakt wordt, hoe men de kosten van kwalitatief onderzoek begroot en een offerte opstelt, wat er komt kijken bij de organisatie van onderzoek, hoe men respondenten objectief kan ondervragen, wat wel en niet te doen op het gebied van bijzondere kwalitatieve onderzoekstechnieken, hoe onderzoeksuitkomsten te analyseren en een rapport te schrijven op basis van kwalitatief onderzoek.